Treci peste conţinut

• Welcome Back Anonymous!
  • Acum este Joi Oct 30, 2025 10:00 pm
  • Prima pagină ‹ Energie Alternativa (tot ce ajuta la scaderea Costurilor si Independenta Energetica ‹ Altele
  • Schimbă dimensiunea fontului
  • Versiune printabilă

Centrala Electrica ???

Ceva ce tine de Energie Alternativa si nu se afla in celelalte Categorii
Scrie un răspuns
13 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2
  • Reclama

Centrala Electrica ???

Mesajde George » Dum Feb 14, 2010 10:37 pm

Acum vreo 30-40 de ani era o carte cu montaje pentru copii care aproape de sfarsit avea o schema care se numea Centrala Lui ........ (un nume Francez parca),nu imi mai amintesc bine ,dar stiuca avea o Bara Groasa de Cupru peste care era bobinata sarma ssubtire si multe spire apoi capetele bobinei erau puse la un montaj cu tranzistori si cu un oscilator cu Quartz (dadeau acolo si o frecventza) iar alimentarea montajului se facea de la o baterie de 9v iesirea find doua fire prinse pe capetele Barii groase de Cupru si legate la un Bec de Masina de 50W .Principiul spuneau dupa cate imi amintesc , la o anumita frecventa Bara de cupru incepe sa elibereze electronii dupa ultimul strat... .... si de acolo Puterea mare la iesire mai ales ca din bateria de 9v nu poti aprinde un Bec de 12v50W in veci. Mai spuneau in acel articol ca nu dau detalii pentru construirea unei centrale mai puternice deoarece prezinta risc de electrocutare.
Tare m-ar interesa acum schema aia daca o fi Functionala, tinand cont ca acum putem fabrica oscilatoare cu ce frecventa vrem.
Deci rugamintea mea este daca are cineva schema si nu al deranjaza sa o scaneze si sa o puna aici pe forum sa o pot lua si eu si altii care vor sa experimenteze Fenomenul. Pe net nu am gasit nimic pe acest subiect. :)
Ultima oară modificat de George pe Joi Feb 25, 2010 8:11 am, modificat 1 dată în total.
George

Sus

Re: Centrala Electrica ???

Mesajde valipet » Dum Feb 21, 2010 12:08 am

Salut !, ai scris "Sentrala" in loc de "Centrala".
Am vazut si eu cand eram pushti cartea aceea, era cu coperta pe albastru si cumva in format "Wide" , dar nu stiu sa-ti spun cum era schema aia
incerc sa dau de ea si poate o gasesc si ti-o postez aici.
valipet
Site Admin

Sus

Mesajde George » Joi Feb 25, 2010 8:12 am

Ok, am corectat, cred ca am dat cu stramb cu degetul. :lol:
George

Sus

Mesajde valipet » Sâm Feb 27, 2010 4:53 pm

Nu gasesc nimic, dar imi aduc aminte schema:Era o Bara de cupru bobinata spira langa spira cu sarma subtire si vreo 1000 de spire, La capetele barii groase de cupru era becul, la capetele bobinei cu sarma subtire era un tranzistor comandat de un oscilator cu Quartz si alimentat de la o baterie de 9v. Pana aici asi putea s-o reproduc cu toiate ca am imaginea in cap de vreo 32 de ani, singura problema e Frecventa cristalului de Quartz. Daca iti mai amintesti asta am completat puzzle-ul.
valipet
Site Admin

Sus

Mesajde George » Dum Feb 28, 2010 7:49 pm

Singura chestie pe care mi-o amintesc este ca zicea undeva ca e o frecventa la care Cuprul elibereaza electronii de pe ultimul strat....
altceva nu mai stiu (parca era 14,...... ) :?:
George

Sus

Mesajde valipet » Dum Feb 28, 2010 8:27 pm

Ok, credeam ca iti amintesti mai exact,mai cautam. :idea:
valipet
Site Admin

Sus

Mesajde George » Mar Mar 02, 2010 10:41 pm

Iti spune ceva fraza sata:"Piesa principala este generatorul de electroni, care este o bara de cupru foarte pur cu diametrul de 10-12 mm si lungimea de 100 mm. Pentru ca atomii sa intre in rezonanta si sa elibereze electronii de pe ultimul orbital, este necesar ca bara de cupru sa oscileze cu frecventa de 172.753,867 Hz"?
Sau poate imaginea sata:
centrala.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
George

Sus

Mesajde valipet » Mar Mar 02, 2010 10:44 pm

Da asta era, (eram Online) unde ai gasit asta, eu am cautat peste tot si nimic. :!: :!: :!:
valipet
Site Admin

Sus

Mesajde George » Mar Mar 02, 2010 10:47 pm

Era la nasul nostru trebuia doar cuvintele magice la cautare, mi-am stors creierii sa imi aduc aminte cum suna textul si am reusit.era pe un site din Romania.
Uitasem sa atasez si schema
schita.jpg
Nu aveţi permisiunea de a vizualiza fişierele ataşate acestui mesaj.
George

Sus

Mesajde valipet » Mar Mar 02, 2010 10:51 pm

Da frate asta era , acum imi aduc aminte bine totul ,(eram totusi un copil pe atunci) nu mai ai si restul documentatiei , adica tot articolul? Poate reusim sa facem ceva cu toate ca Frecventa asta e cam ciudata...
valipet
Site Admin

Sus

Următorul

Scrie un răspuns
13 mesaje • Pagina 1 din 2 • 1, 2

Înapoi la Altele